H:\\NKBR\\logos\\logo_monivari.jpg

POHJOIS-KARJALAN BIOSFÄÄRIALUE 

Uutiskirje

Lokakuu 2014

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialue  - North Karelia Biosphere Reserve

_______________________________________________________________

 

Tervetuloa Energiansäästöviikon tapahtumiin 6.-12.10.2014!


martat.jpgEnergiansäästöviikko on vuosittain viikolla 41 toistuva kampanja, jonka aikana kiinnitetään huomiota energiansäästöön ja tottumuksiin käyttää energiaa.

 

Joensuussa Marttakeskuksella (Koskikatu 5-7) pidetään kaksi tapahtumaa:

• Tiistaina 7.10. klo 13–18 Hanki harkiten - energiavinkkejä arkeen -tilaisuus kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy ja kahvitarjoilu.

• Torstaina 9.10. klo 17–18 Tanssii tähteiden kanssa -havaintokurssi. Kurssimaksu 5 euroa, sis. ruokavihkosen. Ilmoittautuminen etukäteen: www.martat.fi/pohjois-karjala tai p. 050 448 1125 (paikkoja rajoitetusti).

 

mottinetti.jpgTutustu myös Pohjois-Karjalan Sähkön (PKS) lukuisiin energiansäästövinkkeihin! PKS on maakunnalliinen sähköyhtiö, joka on myös sähköisen MOTTINETTI-puukauppasivuston luoja. 

 

Apua energiansäästöön löytyy lisäksi Kuluttajien energianeuvonnasta eneuvonta.fi sekä osoitteesta www.bioenergianeuvonta.fi.

 

Energiansäästöviikon tilaisuudet järjestää Pohjois-Karjalan Energianeuvonta 2014 -hanke: Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Metsäkeskus, PKS, ELY-keskus sekä Martat. 

_______________________________________________________________

 

EU:n vieraslajiasetus astuu voimaan 1.1.2015

 

palsami.jpgEU on hyväksynyt vieraslajiasetuksen, jonka tavoitteena on vähentää vieraslajien aiheuttamia vahinkoja luonnolle, yhteiskunnalle ja taloudelle sekä estää uusien haitallisten vieraslajien pääsy EU:n alueelle. Suomessa toteutetaan myös kansallista vieraslajistrategiaa.

 

Haitallisia vieraslajeja pidetään yhtenä maailman vakavimmista uhkista luonnon monimuotoisuudelle. Ne saattavat esimerkiksi muuttaa ympäristöä tai levittää tauteja, ja aiheuttavat suurta haittaa myös taloudelle. Erityisen haitallisia vieraslajeja Suomessa ovat jättiputket, kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja villiminkki sekä vaaralliset kasvintuhoojat.

 

Vieraslajeja ei saada kuriin ilman kansalaisten tekemiä havaintoilmoituksia - niitä voit jättää verkossa osoitteessa vieraslajit.fi

 

Lue Maa- ja metsätalousministeriön tiedote vieraslajiasetuksesta täältä.

 

_______________________________________________________________

 

Oletko jo kokeillut geokätköilyä?

 

kartta2.jpgGeokätköily on parhaimmillaan nykyaikaista aarteenetsintää, joka sopii hyvin aikuisten ja lasten yhteiseksi harrastukseksi. Geokätköilyssä etsitään toisten käyttäjien piilottamia geokätköjä GPS-laitteen tai GPS-vastaanottimella varustetun puhelimen avulla. Suomessa on jo 30 000 kätköä (2,5 miljoonaa koko maailmassa). Geokätköily vaatii rekisteröitymisen Geocaching.com-sivustolla, joka toimii nykyään myös suomeksi ja josta löytyy kätköjen GPS-koordinaatit.

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialue valmistelee omien geokätköjen ja geokohteen perustamista. Geokohde (EarthCache) on erityinen, geologisesti mielenkiintoinen paikka, johon tutustuessaan ihmiset näkevät kuinka planeettamme on muotoutunut erilaisten geologisten prosessien vaikutuksesta, oppivat kuinka hyödynnämme luonnonvaroja ja kuinka tutkijat keräävät tietoja kohteista. Tyypillisesti geokohteen löytäminen edellyttää vierailemista geokohteella ja siihen liittyviin tehtäviin vastaamista. Geokätköjen ja -kohteen perustaminen on oiva tapa kertoa biosfäärialueen luonnosta ja kestävän kehityksen toiminnasta matkailijoille, koululaisille ja paikallisille asukkaille.

Kartta: Nokia Here 

_______________________________________________________________

 

Uusi maisemanhoitoalue Totkunniemeen Kiteelle

 

Totkunniemi.jpgTotkunniemen kyläyhdistys Kiteellä hakee Totkunniemen valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle maisemanhoitoalueen statusta. Hankkeelle perustetaan työryhmä, jossa ovat mukana kylän, kunnan, maakuntaliiton, metsäkeskuksen, metsän-hoitoyhdistyksen, MTK:n, ELY-keskuksen ja ProAgrian edustus. Tulevan talven aikana työstetään maisemanhoitosuunnitelma, jonka valmistumisen jälkeen Ympäristö-ministeriö päättää maisemanhoitoalueen perustamisesta.

 

Totkunniemi_kuva3.jpgSuomeen on toistaiseksi perustettu kolme valtakunnallista maisemanhoitoaluetta: Tammisaaren Skärlandet Raaseporissa, Kauhajoen Hyypänjokilaakso sekä Kairalan-Luiron maisemanhoitoalue Pelkosenniemellä. Neljättä aluetta valmistellaan Simossa.

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialue onnittelee Totkunniemen kyläyhdistystä edistykselli- sestä toiminnasta! 

Kartta: Google Maps     Kuva: Maakaista.fi/Sirpa Suomalainen

_______________________________________________________________

 

Tulevia tapahtumia 

 

7.10.2014 Vihreän vyöhykkeen Karjalan alueen alueellisen työvaliokunnan kokous, Kajaani 

 

18.-20.11.2014 Green Belt of Fennoscandia Dialogue Forum, Kuusamo 

 

 

************************************************************************************

Muita biosfäärialueeseen liittyviä aiheita


- Mitä biosfäärialueet ovat?

- Biosfäärialueverkostot ja niiden tuomat hyödyt

- Man and Biosphere- ohjelma

- UNESCO

- Ekotehokkuus

- Biosfäärialueen hankkeita

- Liity verkostoon 

PK-n biosfäärialueen ohjausryhmä 2014-2016