H:\\NKBR\\logos\\logo_monivari.jpg

POHJOIS-KARJALAN BIOSFÄÄRIALUE

Uutiskirje

Huhtikuu 2014

North Karelia Biosphere Reserve_Pohjois-Karjalan biosfäärialue

KARLANDS-hanke:  Metsäpalojen torjunta Venäjän ja Suomen rajalla kohenee

  "Avoin paikkatietojärjestelmäsovellus avattu"

 

Joensuussa on julMETSÄPALORISKIKARTTA.JPGkaistu ensimmäinen avoin paikkatietosovellus, joka yhdistää Suomen ja Venäjän raja-alueen tietokantoja.

 

"Venäjän metsäsuunnittelukartat ovat olleet perinteisesti vain paperilla, ja vain harvat ovat voineet käyttää niitä. Nyt tieto on ensimmäistä kertaa digitalisoitu hankealueeltamme Kostamuksesta ja Mujejärveltä, ja se on asiantuntijoiden saatavilla ja jaettavissa sähköisesti" iloitsee hankekoordinaattori Eugene Lopatin Itä-Suomen yliopistosta.

 

Kartta: punainen alue osoittaa palonherkät alueet rajan (sininen viiva) lähellä)

 

Julkaistu tekniikka ja tietokannat tarjoavat ensimmäistä kertaa mahdollisuuden myös valtakunnan rajan ylittävien toimenpiteiden suunnitteluun avoimen järjestelmän avulla. Yksi järjestelmän käyttökohde on rajan ylittävä metsäpalojen seuranta ja palontorjunta.Lopatinin mukaan sovellus avaa myös täysin uusia mahdollisuuksia luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen Suomen ja Venäjän rajaseuduilla.

 

Paikkatietokanta on toteutettu Itä-Suomen yliopiston  koordinoimassa ENPI KARLANDS -hankkeessa (www.karlands.fi).   Hanke toteuttaa myös Suomen, Venäjän ja Norjan välistä Fennoskandian vihreä vyöhyke -yhteisymmärryspöytäkirjaa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus/PK biosfäärilalue on yksi hankepartnereista.

 

Lisää tietoa asiasta:

-KARLANDS hanke
-ITÄ-SAVO

-Itä-suomeen Yliopiston websivulta

-Radio rex

-wn.com

__________________________________________________________

 

Ilosaarirock lahjoittaa järvilohen kutupaikkojen kunnostamiseen Pohjois-Karjalassa

 

ilosaarirock logo.JPG

 

Biosfäärialueen partneri Ilosaarirock (Joensuulainen rockfestivaali) tukee uhanalaisten järvilohien kutupaikkojen kunnostamista Pohjois-Karjalassa sijaitsevalla Ala-Koitajoella.

 

Ilosaarirock lahjoittaa järvilohen suojeluun 2075 euroa. Tukeminen liittyy Ilosaarirockin ympäristötyöhön ja hiilijalanjälkitutkimukseen. Festivaali on laskenut hiilijalanjälkensä vuodesta 2010 lähtien ja kompensoinut hiilipäästöt vaihtuviin luonnonsuojelukohteisiin. Ilosaarirockin hiilipäästöjen kompensaatiorahoilla on aiemmin siivottu Kuorinka-järveä ja suojeltu Rupiliskoa.

 

Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen kalalaji, jonka luontainen elinkierto on vaarantunut ihmisen toiminnan takia. Järvilohi on sukupuuton partaalla ja sen lisääntyminen luonnossa on erittäin harvinaista. Joensuun läpi juoksevassa Pielisjoessa sijaitsee järvilohen luontaisia lisääntymisalueita, joiden kunnostaminen voi estää kalan kuolemisen sukupuuttoon. Ilosaarirockin lahjoittamalla rahalla kunnostetaan Pielisjoen sivuhaaraan Ala-Koitajoen koskialueita ja rakennetaan järvilohille kutupaikkoja. Lisätietoa: tästä 

 

Ilosaarirock on esitelty maailmanlaajuisesti leviävässä UNESCOn julisteessa (alla) esimerkkinä ekotehokkaasta ja hiilipäästönsä kompensoivasta festivaalista!  Onneksi olkoon, rokkarit!

 

Ilosaarirock4.jpg__________________________________________________________

 

Ekotehokas matkailu -hankkeen yrittäjätapaaminen Ilomantsissa

 


Seminaarin järjestivät Ilomantsin kunta, Suomen ympäristökeskus ja ELY-keskus hankkeessa

Eco-Efficient Tourism (ENPI KA358). ENPI-ohjelman rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän federaatio ja Suomen tasavalta.

 

Puoli päivää kestänyt tapaaminen keskittyi Ilomantsin infotauluprosessiin ja ekotehokkuuden esimerkkeihin Pohjois-Karjalasta että muualta Suomesta. Suunnittelija Timo Mikkonen esitteli infotaulusuunnitelman ja prosessin etenemisen sekä keräsi kehittämiskommentteja. 

 

Heikki Hamusen mielenkiintoinen esitys Vaarojen Maratonista valaisi sekä järjestelyjen että kehittämistoimien oikean mitoituksen merkitystä ekotehokkuuden, näkyvyyden ja imagon kehittämisessä. Hyvä ajatus ja omaperäinen toteutus yhdessä nykyaikaisen tiedonvälityksen kanssa eivät vaadi välttämättä suuria investointeja hyvien tulosten aikaansaamiseksi. 

 

E:\\parppeinvaara infoboard kuva.JPG

Yrittäjä Urpo Piirainen Kuhmosta kertoi kainuulaisen verkostoitumismallin merkityksestä suuren yrittäjäjoukon liiketoiminnalle.  Tärkeää on pitää mukana paikallinen kokonaisajatus siitä mitä halutaan ja kuinka asiat lopulta toteutetaan.

Kuva: Infotaulu Parppeinvaaralla Ilomantsissa 

 

Kokouksen aineistot löydät täältä. Tapahtuma oli suunnattu pääasiassa ilomantsilaisille yrittäjille. Paljon hyviä kommentteja ja kysymyksiä nousikin keskusteluun.  Ekotehokas matkailu -hankkeen kannalta oli tärkeää jakaa tietoa myös hankkeesta paikallisen yhteistyön edistämiseksi. Kokouksessa käynnistettiin "Yritykset ja ekotehokkuus"  -kilpailu, joka päättyi maaliskuun lopussa. Vastauksia saatiin noin kaksikymmentä, pääosin Ilomantsista. Tulokset julkaistaan toukokuussa. Lisätietoja Ekotehokas matkailu -hankkeesta täältä.

 

__________________________________________________________

 

Pohjois-Karjala sanoo heipat fossiiliselle öljylle

 

Kestävän kwood by Eevi Kohio.jpgehityksen toimenpidesitoumukset julkaistiin Helsingissä. Pohjois-Karjalan ilmasto- ja energiaohjelman mukainen sitoumus "Heipat fossiiliselle öljylle" esiteltiin esimerkkitapauksena.

 

Uusimmat energiatilastot vuodelta 2012 osoittavat, että Pohjois-Karjala on oikealla tiellä – ja jopa aikataulua edellä - kohti fossiilisesta öljystä vapaata maakuntaa. Kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet Pohjois-Karjalassa vuosien 2007 – 2012 välisenä aikana 21 %. Toisin sanoen maakunnan päästöt ovat vähentyneet jo EU tavoitteita enemmän.

 

Pohjois-Karjalan tavoitteena on päästä kokonaan eroon fossiilisen öljyn käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Maakunnallisen ilmasto- ja energiaohjelman mukaan lämmitysenergian lähteenä fossiilista öljyä ei enää käytetä vuoden 2020 jälkeen, liikenteen polttoaineena fossiilinen öljy korvautuu vaihtoehtoisilla uusiutuvilla energialähteillä vuoteen 2030 mennessä.Lisää tietoa tästä

 

*************************************************

TULEVIA TAPAHTUMIA

 

1) Kestävä hiljaisuus matkailuosaamisen resursseina -seminaari

"Hiljaisuusmatkailun reunaehtoja ja mahdollisuuksia"

Paikka: Carelicumin auditorio, Koskikatu 5, Joensuu
Ilmoittautuminen viimeistään tiistaina 22.4. osoitteeseen tuomo.alhojarvi@uef.fi

Ohjelma

 

2) SciFest - Tiede- ja teknologiafestivaali lapsille ja nuorille

Sciefest Joensuu_suomi.JPG

SciFest on vuosittainen Joensuun Tiedeseura ry:n ja Itä-Suomen yliopiston järjestämä tiede-, ympäristö- ja teknologiafestivaali lapsille, nuorille, koululaisille ja opettajille. Kahdeksas SciFest-tapahtuma järjestetään 24-26.4.2014 Joensuussa ja lähiympäristössä.

Lisää tietoa: tästä

 

************************************************************************

MUITA BIOSFÄÄRIALUEESEEN LIITTYVIÄ AIHEITA

 

- Mikä on biosfäärialue?
- Biosfäärialueverkostot ja niiden tuomat hyödyt
- Man and Biosphere- ohjelma
- UNESCO
- Ekotehokkuus
- Biosfäärialueen hankkeita
- Liity verkostoon