Tutustumisretki Lieksaan


Miten hyvin tunnet Pohjois-Karjalaa? Koetko, että se tarjoaa sinulle mahdollisuuksia? Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa Pohjois-Karjalassa? Voisiko se tuoda uusia mahdollisuuksia?

Tälle sivulle on koottu tietoa pienimuotoisesta hankkeesta, jonka aikana järjestetään retkiä Pohjois-Karjalan eri kuntiin ja tutustutaan vihreän siirtymän ja kestävyyden teemoihin.

 

Artikkeleita ja juttuja vihreästä siirtymästä Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan vihreän siirtymän suunnitelmat kansalliseen käsittelyyn, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton verkkosivut

 

Vihreitä investointeja vireillä Pohjois-Karjalassa lähes 1,2 miljardin euron edestä, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton verkkosivut

 

Vihreä siirtymä yrityksissä, ClimateJoensuu -verkkosivuilla


Tuore raportti: Uusista ratkaisuista elinvoimaa Pohjois-​Karjalan maaseudulle, Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla

 

Yritykset vihreän siirtymän vauhdittajina, Pohjois-Karjalan kauppakamarin verkkosivu

 

Vihreä siirtymä, ELY-keskuksen verkkosivuilla

Mikä vihreä siirtymä?

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Kestävä talous nojaa vähähiilisiin sekä kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin.

Ohjelma 5.4. Lieksassa






8:00 Lähtö bussilla Joensuusta 
 
9:30 Saapuminen Lieksaan 

 

9:45–11:15 Vihreä siirtymä Lieksassa, Brahea-kampus  
Lieksan vihreän siirtymän tavoitteet ja toiminnot, Pirre Seppänen, kaupunginjohtaja, Lieksan kaupunki 
Kerantien biokaasulaitos, Jarmo Yletyinen, hankepäällikkö, Pielisen Bio Oy 
Pankakosken kartonkitehdas, Arto Pekkarinen, toimitusketjujohtaja, Pankaboard Oyj

 

11:30–13:00 Lounas (Brahea-kampus)

 

13:00–14:15 Kiertoajelu Kerantien teollisuusalueella 
Tutustuminen Kerantien biokaasulaitosalueeseen, Jarmo Yletyinen, hankepäällikkö, Pielisen Bio Oy 
Vihreän siirtymän yritystoiminta Lieksassa, Heikki Rusanen, toimitusjohtaja, Lieksan kehitys Oy Lieke 

14:30–16:00 Vierailu Metka-kylätalolla 
Metka-kylätalon sekä taide- ja kulttuuriyhdistyksen toiminta, Ville Lodders ja Maria Victoria de la Cruz, Metka-kylätalo  ja Metka taide- ja kulttuuriyhdistys
Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 -hankkeen esittely, ilmastokoordinaattori ja viestintäasiantuntija, Sanni Penttinen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 

 

16:00–17:30 Paluu Joensuuhun

Lieksan retken kohteista lisätietoa

Lieksa on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pielisen rannalla Pohjois-Karjalan maakunnassa. Kaupungin väkiluku on 10 229 ihmistä, ja sen pinta-ala on 4 067,70 km², josta 649,84 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 2,99 asukasta/km². Kaupunki on saaristolain mukainen saaristo-osakunta. Lähde: Wikipedia

 

Lieksan kaupungin verkkosivut

Lieksan kaupungin strategia ja toimenpideohjelmat

 
 

Pielisen Bio Oy tuottaa biokaasua Lieksassa. Pielisen Bion tavoite on bioklusterin luominen, mikä tukee vihreää kasvua ja edistää vähähiilisen
liiketoiminnan syntymistä.

Verkkosivut: www.pielisenbio.fi

 

Pielisen Bio on aloittanut biokaasulaitoksen rakentamisen Kerantien teollisuusalueella Lieksassa. Valmistuttuaan laitos käsittelee noin 20 000 tonnia biomassoja vuodessa. Energiaa biokaasulaitos tuottaa noin 8 000 MWh vuodessa. Määrä vastaa noin 800 000 litraa polttoöljyä. Tuotettavasta energiasta valtaosan käyttävät Pielisen Bion perustajaosakkaat. Lieksan biokaasulaitos on alueellisesti merkittävä uusiutuvan energian investointi, jonka rakentamisesta vastaavat energian käyttäjät. Pielisen Bion perustajia ovat Lieksassa toimivat yritykset Lieksan Laatuherkkut Oy, Porokylän Leipomo Oy, TKL Kuljetus Oy sekä yksityissijoittaja Timo Väänänen. Lähde: Tiedote projektista vuodelta 2023 STT:n sivuilta

Pankaboard tarjoaa korkealaatuisia kartonkiratkaisuja mm. pakkaamiseen sekä graafiseen ja elintarviketeollisuuteen.


Pankakosken kartonkitehdas on Lieksan kaupungissa Pankakosken taajamassa, sijaitseva kartonkitehdas, jonka omistaa sijoittaja Dermot Smurfitin omistama Pankaboard Oy. Tehtaalla on kaksi pienehköä kartonkikonetta, jotka tuottavat erikoiskartonkeja. Tehdas on Lieksan suurimpia työnantajia.

 

“Olemme maailman johtava yritys paksun taivekartongin ja päällystämättömän erikoistaivekartongin alalla”.

 

PankaBoardin kestävyysraportit heidän verkkosivuillaan: www.pankaboard.com/sustainability-at-pankaboard/

 

“Lieksan Kehitys LieKe Oy on Lieksan kaupungin elinkeino- ja kehittämisyhtiö. Tavoitteenamme on parantaa lieksalaisten yritysten liiketoimintaedellytyksiä, luoda alueellemme lisää työpaikkoja ja varmistaa työvoiman saatavuus. Meiltä saat kaikki yrityksen perustamiseen, rahoitukseen, kehittämiseen ja kansainvälistymiseen liittyvät neuvonta- ja asiantuntijapalvelut.”

 

www.lieksankehitys.fi

“Metka kylätalo on Lieksassa sijaitseva kansainvälinen kylätalo. Kylätalolle kaikki ovat tervetulleita maksuttoman harrastustoimintaan, hakemaan ohjausta, neuvontaa, ja digitaalista tukea eri kielellä. Lisäksi voi osallistua kerhoihin, koulutuksiin, kursseihin ja kulttuuritapahtumiin. Voi tulla vapaaehtoistoimijaksi, työharjoittelijaksi, opiskelijaksi, ja ihan vain viettämään aikaa monikulttuurisessa ympäristössä. Metka-kylätalo myös tarjoaa neuvontaa ja ohjausta maahan muuttaneille etänä.”

 

www.metkatalo.net

 

“Metka Taide- ja kulttuuriyhdistys ry:n tarkoituksena on edistää kulttuuri- ja taidetoimintaa itäisen Suomen alueella, työllistää kulttuuri- ja taidealojen toimijoita ja luoda monikulttuurisen toiminnan edellytyksiä. Kulttuuriyhdistys ry toimii Lieksassa matalalla kynnyksellä ”Kulman” vanhalla teatterilla, Metka-kyläkulttuuritalolla sekä omistamallaan Mätäsvaaran louhosteatterilla ja Pikku-Alvan kulttuurikuppilassa Mätäsvaarassa.”

 

www.metkataide.fi

“Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoitteena on kehittää kuntien ilmasto‑, energia- ja kiertotalousosaamista ja vakiinnuttaa nämä osaksi kuntien päivittäistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästövähennystavoitteen saavuttamista edistämällä ilmastotyötä kunnissa ja yrityksissä.

 

Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoitteena on kehittää kuntien ilmasto‑, energia- ja kiertotalousosaamista ja vakiinnuttaa nämä osaksi kuntien päivittäistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästövähennystavoitteen saavuttamista edistämällä ilmastotyötä kunnissa ja yrityksissä.
Ilmastokestävä
Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoitteena on kehittää kuntien ilmasto‑,
energia- ja kiertotalousosaamista ja vakiinnuttaa nämä osaksi kuntien
päivittäistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan
Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästövähennystavoitteen saavuttamista
edistämällä ilmastotyötä kunnissa ja yrityksissä.
Ilmastokestävä
Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoitteena on kehittää kuntien ilmasto‑,
energia- ja kiertotalousosaamista ja vakiinnuttaa nämä osaksi kuntien
päivittäistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan
Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästövähennystavoitteen saavuttamista
edistämällä ilmastotyötä kunnissa ja yrityksissä.
Hanke on jaettu neljään toimenpiteeseen: ilmastotyön vakiinnuttaminen kunnissa, ilmastojohtaminen, kestävää kasvua kiertotaloudesta sekä vaikuttava ilmastoviestintä. Kunnille tarjotaan ilmastojohtamisen koulutuksia ja tukea ilmastosuunnitelman laatimiseen, kiertotaloustyön vakiinnuttamiseen sekä suunnitelmalliseen ilmastoviestintään. Lisäksi hankkeessa perustetaan maakunnallinen Ilmastovahti-verkkosivu, joka kokoaa yhteen Pohjois-Karjalan ilmastotavoitteet, ilmastotoimenpiteet ja niiden seurannan kuntakohtaisesti ja maakunnan tasolla. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024–31.5.2026, ja kokonaisbudjetti on 553 738 euroa.
Hanke on jaettu neljään toimenpiteeseen: ilmastotyön vakiinnuttaminen kunnissa, ilmastojohtaminen, kestävää kasvua kiertotaloudesta sekä vaikuttava ilmastoviestintä. Kunnille tarjotaan ilmastojohtamisen koulutuksia ja tukea ilmastosuunnitelman laatimiseen, kiertotaloustyön vakiinnuttamiseen sekä suunnitelmalliseen ilmastoviestintään. Lisäksi hankkeessa perustetaan maakunnallinen Ilmastovahti-verkkosivu, joka kokoaa yhteen Pohjois-Karjalan ilmastotavoitteet, ilmastotoimenpiteet ja niiden seurannan kuntakohtaisesti ja maakunnan tasolla. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024–31.5.2026, ja kokonaisbudjetti on 553 738 euroa.”
 

www.pohjois-karjala.fi/2024/01/ilmastokestava-pohjois-karjala-2030

 

Muita teemaan liittyviä kohteita alueella

“Kevätniemen alue sijaitsee aivan Lieksan keskustan tuntumassa Joensuu–Lieksa-kantatien 73 varrella. Alueen läpi kulkee Joensuu–Lieksa–Nurmes-rata, joka mahdollistaa sekä tavara- että henkilökuljetukset pohjoiseen ja etelään. Alueelle on valmistunut bioterminaalin/biojalostamon asemakaava, ja alue mahdollistaa uuden biojalostamon ja bioterminaalitoimintojen lisäksi muutakin yritystoimintaa.

Alueen yritykset muodostavat monipuolisen ja kehittyvän biotalouden ekosysteemin, joka täydentyy muilla Lieksassa toimivilla yrityksillä. Biotalous on Lieksan kaupungin strateginen painopistealue, jonka kehittämiseen panostetaan monin eri keinoin.”

Lähde: Bioteollisuusalueiden kohdekortti


Tuotenimen takana on itävaltalainen Binderin perhe. Binderholz osti vuoden 2017 alussa Lieksassa liimapuu -ja höylälinjan. Näin yhtiö laajensi toimintaansa tuotteiden jatkojalostukseen.

Massiivipuun tuotevalikoimaan kuuluvat sahatavara, muotohöylätty lauta, yksi- ja monikerroksiset liimatut massiivipuulevyt, liimapuu ja Binderholz CLT BBS. Tuotannon jätepuu muunnetaan biopolttoaineiksi, ekosähköksi, monikäyttölevyiksi, lastulevypalikoiksi ja lastulevylavoiksi. Tuotteita viedään koko maailmaan. Binderholz Nordicin verkkosivut

Green Fuel Nordic Oy oli suomalainen biojalostusyhtiö, jonka liiketoiminta-ajatus perustui jo kaupallisessa käytössä olevan innovatiivisen pyrolyysiteknologian hyödyntämiseen uuden sukupolven bioöljyn tuotannossa. Raaka-aineena käytettiin uusiutuvaa kotimaista metsäbiomassaa, mikä tarjosi uuden jalostuspolun arvokkaalle metsäomaisuudelle. Yrityksen verkkosivut

 

 

Bioöljyfirma sai miljoonien eurojen julkiset tuet, eikä kaupunginjohtaja kadu vaikka konkurssi on lähellä, YLE uutiset

 

25 miljoonaa maksanut bioöljyjalostamo myydään Pohjois-Karjalassa – Green Fuel Nordic on nyt konkurssissa, YLE uutiset

Pielisen Betoni on Suomen suurimpia betonielementtien valmistajia.

 

“Olemme ainoa betonintoimittaja Suomessa, joka on kompensoinut kaikki tuotantoketjustamme vapautuneet päästöt 100%. Kannamme huolta ympäristöstämme ja siksi kaikki päästöt kompensoidaan sinne, minne ne vapautuvatkin, Suomen metsiin. Ja mikä parasta, kompensointi ei maksa asiakkaillemme mitään.Toimme ensimmäisenä Suomessa markkinoille kompensoidun betonin vuonna 2019.”, Pielisen Betonin verkkosivut

Porokylän Leipomo on perheyritys, jolla on juuret syvällä Pohjois-Karjalassa. Päätuotteita ovat ruisleivät sekä gluteenittomat leipomotuotteet. Leipot sijaitsevat Pohjois-Karjalassa, Nurmeksen ja Lieksan kaupungeissa, Porokylän leipomon verkkosivut

 

“Lieksassa ja Nurmeksessa sijaitseva Porokylän leipomo Oy satsaa voimakkaasti tuotantonsa kehittämiseen. Kuluvan vuoden aikana Lieksassa sijaitsevaan teollisuushalliin rakennetaan moderni tulevaisuuden leipomo, joka kaksinkertaistaa yrityksen leivän tuotantokapasiteetin. Kyseessä on samalla vihreän siirtymän investointi. Energiamuodon osalta tulemme käyttämään paikallista biokaasua, kun Pielisen Bio Oy:n biokaasulaitos valmistuu vuonna 2023. Varaudumme myös laitoksen rakentamisessa energiatehokkuuden pitkäjänteiseen kehittämiseen ja tutkimme mahdollisuuksiamme hyödyntää aurinkovoimaa, kertoo Erik Kärki.” Porokylän leipomo investoi vahvasti Lieksassa – STT-tiedote

Anaika Wood Ltd Oy on merkittävä kotimainen puunjalostusyritys. Yrityksen jalostuslaitokset sijaitsevat Lieksassa ja Joensuun Kiihtelysvaarassa. Sahalaitokset ovat Iisalmen Soinlahdessa ja Toivakassa. Raaka-aineena käytämme lähipuuta: Savon ja Keski-Suomen suorarunkoista ja terveoksaista kuusta sekä kiinteää ja kaunisrakenteista Pohjois-Karjalan mäntyä.

 

Puuraaka-aineen jalostamme sahatavaraksi, höylätavaraksi ja liimapuuksi. Tuotannon sivutuotteena syntyy mm. kutterilastua koti- ja lemmikkieläinten kuivikkeeksi. Hake toimitetaan sellu- ja paperitehtaiden raaka-aineeksi. Sahanpuru ja kuori lämpölaitosten raaka-aineeksi.

Anaika Woodin verkkosivut

“Skarta Energy Oy suunnittelee aurinkovoimapuiston toteuttamista Lieksaan. Teollisen mittakaavan aurinkovoimalaitoksen sijoituspaikaksi on suunniteltu Lieksan kaupungin omistuksessa olevaa, entistä Lieksa-Nurmeksen lentokenttää lähialueineen. Alueen kokonaispinta-ala olisi noin 160 hehtaaria ja investoinnin suuruus 60 Milj. €. Toteutuessaan aurinkovoimapuisto olisi yksi Suomen suurimmista.”

 

Skarta Energy Oy suunnittelee aurinkovoimapuiston toteuttamista Lieksaan, Tiedote Lieksan kaupungin sivuilla

www.matasvaarankaivos.fi

 

Tuhat kaivosmiestä louhi pohjoiskarjalaisessa kylässä malmia Natsi-Saksan sotateollisuudelle – nyt Mätäsvaaran kaivoksella häärivät uudet omistajat, Maaseudun tulevaisuus

 

Pielisen museo sijaitsee kauniissa Lieksanjoen maisemissa Pappilanniemessä. Museon näyttelyt kertovat Pielisen Karjalan ja erityisesti Lieksan ja Pielisjärven historiasta. Paikallisen rakennusperinteen ja historian lisäksi museon painopisteenä on vanhemman metsätyökulttuurin tallentaminen.

 

Museon päärakennus on ympäri vuoden avoinna ja siellä on kattavan perusnäyttelyn lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Kesäisin avoinna on suuri ulkomuseo, jossa on mm. kolme pihapiiriä rakennuksineen eri vuosisadoilta, Myllytermä, metsä- ja uittotöitä esittelevä Savotaranta, jyvämakasiini, vankitupa, partiomaja ja maatalousosasto.”, Lieksan kaupungin sivut

 

“Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakoti Paateri ympäristöineen muodostaa vaikuttavan kokonaisuuden, jossa taiteilijan kädenjälki näkyy vahvana. Eva Ryynänen (1915-2001) oli yksi viime sotien jälkeisen kauden tunnetuimpia suomalaisia kuvanveistäjiä. Hän käytti materiaalinaan erityisesti puuta. Hänen veistostensa aiheita olivat lapset, eläimet, luonto, satuhahmot, suomalainen mytologia ja maalaistalon askareet. Paaterissa voit tutustua Eva Ryynäsen ja hänen puolisonsa Paavon elämäntarinaan aidossa ympäristössä.”, Lieksan kaupungin sivut

“Aivan Lieksan keskustan tuntumassa sijaitseva Pappilanluhdan kosteikko on mukava virkistäytymispaikka, joka tarjoaa helpon mahdollisuuden tarkkailla kosteikkoalueella viihtyviä lintuja ja muita eläinlajeja. Luhta-alue on noin 14 hehtaarin suuruinen, ja sen vedenpinnan korkeus on riippuvainen Pielisen vedenkorkeudesta. Kosteikon tavoitteena on tarjota vesilinnuille sopiva elinympäristö ja ylipäätään lisätä luonnon monimuotoisuutta”, Retkipaikka

“Vuonislahden idyllinen kulttuurikylä toivottaa sinut tervetulleeksi Pielisen itärannalle, keskelle Kolilta avautuvaa kuuluisaa kansallismaisemaa ja Pohjois-Karjalan retkeilyreittejä. Kylällemme kuljet kätevästi vaikkapa junalla. Talvisella Pielisellä pääset huruttelemaan ainutlaatuista jäätietä pitkin Kolille tai vaikka kuntoilemaan potkurilla, jonka voit vuokrata Wanhan Koulun Puodilta. “

Vuonislahden kylän verkkosivut

Erä-Eerolla tarkkailet luontoa turvallisesti kelohirsisistä katselukämpästä. Aluella liikkuvia lajeja ovat ahma, karhu, susi, ilves, majava, kanahaukka, maa- ja merikotka. Erä-Eerolla voit kuvata ympäri vuoden suomen suurpetoja metsä- ja lampimaisemissa.

 

www.eraeero.com

 

Kulttuuri- ja luontokohteita, retkeilyreittejä ja erikoisuuksia Pohjois-Karjalan biosfäärialueella

Pääset tarkastelemaan kulttuurikohteita painamalla kolmionmallista Play-näppäintä.

 

Oikeaan laitaan ilmestyy nuolet, joista ylintä painamalla saat esiin sivuvalikon. Näet koko listan kohteista ja nimeä painamalla näet missä kohde on kartalla. Mikäli lista ei näy heti, klikkaa “Import from Attribute table” -palkkia, niin lista avautuu.

 

Voit myös klikata kartalle merkittyjä kohteita, jolloin saat lisätietoja kohteesta. Klikkaamalla avautuneessa ikkunassa kohteen nimeä, pääset sen verkkosivuille. Voit myös zoomata karttaa.

 

 

 

Kulttuurikohteita biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu kulttuurikohteita Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta. Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

 

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Kootusti Pohjois-Karjalan kulttuuritapahtumista ja muista menoista löydät tiedon tapahtumakalenterista:

 

www.tapahtumat.pohjois-karjala.fi

Luontokohteita biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu luontokohteita Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

Metsähallituksen luontokohteista Itä-Suomessa löydät lisätietoa luontoon.fi -sivustolta: www.luontoon.fi/retkikohteet

Retkeilyreittejä biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu retkeilyreittejä Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

 

Reitit on valittu tähän karttaan tunnettavuuden tai pituuden
perusteella. Esimerkiksi alle 15 km reitit rajattu pois Lieksan ja
Ilomantsin alueelta.

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Lisää retkeilyreittejä löydät Visit Karelian palvelusta:

www.visitkarelia.fi/ulkoilureitit/

 

sekä Outdooractiven sivuilta:

www.outdooractive.fi/fi/retkeilyreitit/pohjois-karjala

 

Erikoisuuksia biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu erikoisuuksia ja ennätyksiä Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

 

Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Biosfäärialueen kylät

Tähän karttaan on koottu Pohjois-Karjalan biosfäärialueen aktiiviset kylät.

 

Kartalle on nostettu esiin kylät, jotka löytyvät Pohjois-Karjalan kylät -verkkosivuilta.

 

Kartan avulla pääset kunkin kylän esittelysivulle, mutta voit etsiä kaikkien  Pohjois-Karjalan kylien esittelyitä sivustolta: www.kylat.fi/kylat-pohjois-karjalassa

Mietitkö miten pääsisit kulkemaan Lieksaan?

Lieksaan pääsee junalla! Joensuu-Nurmes väliä kulkeva juna pysähtyy Enossa, Uimaharjussa, Vuonislahdessa, Lieksassa, Höljäkässä ja Kohtavaarassa. VR

 

Ainakin Savonlinja Oy:n linja 460 ajaa väliä Joensuu-Lieksa. Matkahuollon reittiopas

 

Jos etsit kyytiä perusbussi- ja junalinjojen sivusta, voit myös tarjota tai pyytää autokyytiä polttoainekustannusten hinnalla Reissukyyti-sovelluksen kautta. Reissukyyti-sivusto

 

Kestävyysteemaan liittyviä opintoja, joita Pohjois-Karjalassa voi ainakin suorittaa

Maantiede ja ympäristöpolitiikka

 

Kestävät teknologiat

 

Yhteiskuntamaantiede

 

Yhteiskuntatieteet

 

Metsätiede

  • Metsien hoito ja metsäekosysteemit
  • Metsänarviointi ja metsäsuunnittelu
  • Metsäekonomia ja -politiikka
  • Metsä-, energia- ja puuteknologia

Hyvinvointi yhteiskunnassa

 

Innovaatiojohtaminen

 

Tohtoriohjelmia

  • Aika, tila ja ympäristö yhteiskunnassa -tohtoriohjelma
  • Oikeustieteiden tohtoriohjelma
  • Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tohtoriohjelma

Jatkuvan oppimisen opintoja

  • Kestävän tulevaisuuden perusopinnot
  • Kestävä liiketoiminta
  • Kestävä kehitys ja ympäristövastuu terveydenhuollossa
  • Rahoitusoikeus ja kestävä rahoitus
  • Vastuullisuuslähettiläät – kestävän kehityksen sanansaattajat
  • Kestävyysmurrokset
  • Suomen metsät: historia ja metsäsuhde
  • Kiertotalous yhteiskunnallisena muutoksena
  • Metsien monimuotoisuus osaamismerkki
Voit hakea lisää koulutuksia Itä-Suomen yliopiston sivuilta: www.uef.fi/fi/tutkintokoulutukset
  • Insinööri, Energia- ja ympäristötekniikka
  • Insinööri, Konetekniikka/Rakennustekniikka tai Talotekniikka
  • Tradenomi, liiketalous
  • Metsätalousinsinööri

Lue lisää opintomahdollisuuksista Karelia AMK:n sivuilla: www.karelia.fi/amk-tutkinnot/

  • Kone-, metalli- ja muoviala
  • Kaivos-, maanrakennus- ja infrarakentamisala
  • Metsäala
  • Talotekniikka-ala
  • Maatalousala
  • Elintarvikeala
  • Liiketoiminta-ala

Lue lisää opintomahdollisuuksista Riverian sivuilla: www.riveria.fi/hakijoille/koulutusalat/