Pohjois-Karjalan biosfäärialue

Biosfäärialueverkosto on osa UNESCOn Ihminen ja biosfääri -ohjelmaa (MaB). Biosfäärialueiden kestävän kehityksen malliverkostossa yhdistyvät alueellinen kestävä kehitys, monitieteinen tutkimus ja laaja paikallislähtöinen yhteistoiminta. Biosfäärialueita on maailmassa jo 738 kappaletta 134 maassa, ja alueiden yhteispinta-ala on yli 7 miljoonaa km2 (2022).

 

Pohjois-Karjalan biosfäärialue on perustettu 1992 ja se koostuu luonnonsuojelualueista ja niitä ympäröivistä yhteistoiminta-alueista. Pohjois-Karjalan biosfäärialueen virallinen rajaus käsittää Lieksan, Ilomantsin ja Joensuun kaupungin Tuupovaaran kaupunginosan, mutta biosfäärialuetoimintaa on koko maakunnassa.

 

Biosfäärialuetoiminta on alueellista kestävän kehityksen toimintaa, joka edistää tutkimuksen, koulutuksen ja yhteistyön avulla taloutta, ympäristön hyvinvointia ja ympäristötietoutta. Tavoitteena on kehittää alueellisia toimintatapoja, jotka ottavat huomioon luonnon, talouden, kulttuurin ja yhteisöt.

 

Kartta avautuu isommaksi klikkaamalla.

Pohjois-Karjalan biosfäärialuetoiminta käytännössä

Kumppanuusverkosto

Kumppanit toteuttavat arjessaan  kestävää kehitystä –  verkostosta apua edelleen  kehittymiseen ja näkyvyyteen  (hyvien käytäntöjen jakaminen ja  kestävyys markkinointivalttina)

Yhteistyö eri tasoilla

Paikallisten, maakunnallisten, kansallisten ja kansainvälisten verkostojen voima (yhteisesti merkityksellisiksi koettujen asioiden edistäminen)

Hanketyö

Yhteistyötahojen ja kumppanien kanssa käytännön toimia paikallisesti (paikallistasolta nousevien konkreettisten asioiden toteuttaminen)