Tutustumismatka Saaristomeren biosfäärialueelle


Tutustumismatka Saaristomeren biosfäärialueelle 3. – 6.9.2024

Unescon Ihminen ja biosfääriohjelmaan kuuluvat biosfäärialueet ovat kestävän kehityksen kokeilu- ja mallialueita, jotka pyrkivät parantamaan ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta. Toiminnassa yhdistyy elinympäristön monimuotoisuuden suojelu, luonnonvarojen kestävä käyttö ja ympäristötutkimus. Suomessa on kaksi biosfäärialuetta, Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja Saaristomeren biosfäärialue. Pohjois-Karjalassa toimivat Kestävät kylät -hankkeet ja Pohjois-Karjalan biosfäärialue järjestävät syyskuun alussa opintomatkan Saaristomeren biosfäärialueelle.

Matkan aikana tutustutaan Saaristomeren biosfäärialueen toimintaan ja toimijoihin sekä luontoon ja yritystoimintaan. Tavoitteena on löytää malleja ja hyviä käytäntöjä Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ja sen toimijoiden tiiviimpään yhteistyöhän. Matka on tarkoitettu biosfäärialueen toiminnasta ja sen kehittämisestä kiinnostuneille tahoille. Olitpa sitten jo pitkää biosfäärialueen toiminnassa mukana ollut tai vasta äskettäin toiminnasta kiinnostunut, nyt on hyvä aika hypätä mukaan!

Ohjelma (muutokset mahdollisia)

Tiistai 3.9.

9:00    Lähtö Joensuun rautatieasemalta – junassa omatoiminen ja omakustanteinen ruokailu/omat eväät
15:30    Juna Perillä Turussa
16:00    Bussikuljetus kohti Korppoota
18:30    Perillä Korppossa – Majoittuminen Hotelli Korpoströmissä
19:00    Illallinen Hotelli Korpoströmissä

 

Keskiviikko 4.9.

8:00        Aamiainen
9:00        Saaristomeren biosfäärialueen esittely
10:00     Retki ulkosaaristoon – Aspö Charter Taksivene
11:00     Brännskär – tutustuminen toimintaan, Turunmaan Saaristosäätiöön ja lounas
13:00     Siirtyminen Yttersholmiin, jossa tutustuttaan laidunnukseen saaristossa, luonnonlaidunlihaan ja matkailuyrittäjyyteen Saaristossa (clamping), lopuksi lyhyt kävely Kirjaisiin
16:00     Bussiin siirtyminen Kirjaisissa
17:00     Illallinen Nauvon vierasvenesatamassa – L’Escale
20:00     Paluu Korpoströmiin

 

Torstai 5.9.

7:30        Aamiainen
8:30        Tutustuminen Korpoströmin toimintaan ja Biosfääriakatemiaan

10:00     Aktiviteetteja (purjehdus, melonta tai mindfulness)

12:00     Lounas Korpoströmissä

13:00     Siirtyminen Korppooseen

14:00     Biosfääripolulla

17.00     Illallinen – Nestors Backpocket ja artesaaniruoan sekä lähettilästoiminnan esittelyä

20.00     Paluu Korpoströmiin

 

Perjantai 6.9.

9:00       Lähtö Hotelli Korpoströmiltä kohti Turkua
12:31    Juna kohti Joensuuta lähtee – junassa omatoiminen ja omakustanteinen ruokailu/omat eväät
19:36    Juna perillä Joensuussa

Esittely kohteista ja toimijoista - näihin toimijoihin ja teemoihin pääset ainakin tutustumaan retken aikana

  • Saaristomeren biosfäärialue
  • Saaristokeskus Korpoström
  • Biosfääriakatemia
  • Junnulabra
  • Biosfääripolku
  • Biosfäärialuelähettiläs -ohjelma
  • Biosfäärialueen kumppanit ja yrittäjyys saaristossa
  • Brännskär – Turunmaan Saaristosäätiö
  • Mathandverk – Artesaaniruoka -toiminta
  • Laidunnus Saaristossa
  • I samma Båt -Leader

Saaristomeren biosfäärialue ja biosfääritoimisto

Saaristomeren biosfäärialue

Saaristokeskus Korpoström on tieteiden, luonnon, taiteen ja kulttuurin vierailukeskus, jonka tehtävä on ”käsitellä ihmisen suhdetta saariston luontoon – sekä historiallisesti että nykypäivänä ja tulevaisuudessa – ja välittää saaristoa ja sen erityispiirteitä kävijöilleen.” Saaristokeskus tekee tieteiden välistä työtä luodakseen näyttelyitä ja tapahtumia, joissa esitetään mielenkiintoisia näkökulmia saaristokysymyksiin ja -ilmiöitä.  Talossa yhdessä työskentelevät tiedemiehet, taiteilijat, kulttuurityöntekijät, vapaaehtoiset ja virkamiehet. Saaristokeskus toimii myös meribiologian tutkimuskeskuksena (Åbo Akademi), Saaristomeren Kansallispuiston tukikohtana (Metsähallitus), vierailusatamana ja konferenssikeskuksena. (Lähde: Turunmaan saaristosäätiö)

 

Retken majoittuminen ja monet ruokailuista tapahtuvat Saaristokeskus Korpoströmin hotellissa ja ravintolassa Korppoossa. Rakennuksen näyttelytiloihin on avattu maaliskuussa biosfäärialueista kertova päänäyttely. Saaristokeskuksesta löytyy myös biosfäärialueen toimistotilat ja osana Biosfääriakatemia -hanketta järjestettävän Junnulabran toiminta. Saaristokeskusta ylläpitää Turunmaan Saaristosäätiö.
Biosfääriakatemia – kouluyhteistyötä ja lapsille suunnattua ohjelmaa

Biosfääriakatemia - kouluyhteistyötä ja lapsille suunnattua ohjelmaa

Biosfääriakatemia on biosfäärialueen pedagoginen ohjelma, joka on jaettu eri osa-alueisiin: varhaiskasvatus, perusopetus, nuorisotoiminta sekä toiminta vierialijoille. Biosfääriakatemian kautta edistetään kestävyysajattelua kaikessa varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen toiminnassa. Tavoitteena on vahvistaa nuorten kykyä toimia kestävyyden hyväksi lähiympäristössään sekä heidän osallisuuttaan biosfäärialueella. Yhteistyössä eri järjestöjen kanssa kautta halutaan lisätä saariston luonnon ja kulttuurin tuntemusta ja syventää näin nuorten suhdetta luontoon ja lähiympäristöön. Kouluyhteistyön kautta muun muassa biosfäärialueen seitsemäsluokkalaiset osallistuvat Biosfäärialue koulussa -ohjelmaan joka kevät.

Junnulabrassa lapset, nuoret ja uteliaat aikuiset saavat muutaman tunnin ajan olla saaristotutkijoita. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin Itämeressä eläviin kasvi- ja eläinlajeihin, tutkimaan merenpohjassa eläviä eläimiä ja ottamaan erilaisia vesinäytteitä. Junnulabra on avoinna kesäkuun puolesta välistä koulujen alkuun ja lapsia on opastamassa kesätöihin palkatut nuoret. Junnulabran toiminta on osana Biosfääriakatemia hanketta. Toimintaa koordinoi Saaristomeren UNESCO biosfäärialue yhteistyössä Åbo Akademin Ympäristö- ja meribiologian yksikön sekä Saaristokeskus Korpoströmin kanssa.

Tutustu junnulabran materiaaleihin:
https://biosfar.fi/download/43/junnulabra/2679/junnulabra-2022.pdf?lang=fi
Biosfääripolku

Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa. Tasapaino ihmisen ja luonnon välillä on reitin kokonaisvaltainen teema ja avaa sen, mistä Saaristomeren Unescon biosfäärialueessa on kyse! Polku kulkee kallioiden yli ja vaatii kävelijältä ketteryyttä vaihtelevassa maastossa. Biosfäärialue on luonut luontopolun yhteistyössä Paraisten kaupungin ja paikallisten yhdistysten kanssa.

Tutustumme polkuun ja sen kautta myös kouluyhteistyöhön biosfäärialueella.

Biosfäärialuelähettiläs -ohjelma – tutustu biosfäärialuelähettiläisiin

Saaristomeren biosfäärialueella on jo useamman vuoden ajan ollut biosfäärialueen lähettiläsohjelma. Sen kautta on koulutettu jo 70 henkilöä viemään biosfäärialueen sanomaa eteenpäin monikasvoisesti. Matkalla tavataan lähettiläistä ja kuullaan ohjelman rakenteesta ja toimintatavoista. Biosfäärialuelähettiläät löytyvät biosfäärialueen sivuilta: https://biosfar.fi/osallistu-toimintaan/biosfaarilahettilaat/?lang=fi

”Biosfäärilähettiläs on henkilö, jolla on tarvittavaa tietämystä, kiinnostusta ja innostusta levittää eteenpäin tietoa yhteisestä biosfäärialueestamme muille. Kaikki biosfäärilähettiläät saavat itse määritellä roolinsa lähettiläinä – jotkut käyttävät tietämystään ja kontaktejaan työelämässä, toiset haluavat edistää kestävää kehitystä järjestötoiminnassa tai puhtaasti yksityisellä tasolla.”

Yrittäjyys saaristossa – kumppanuustoimijoihin tutustuminen


Brännskär
on vanha kalastustila keskellä kaunista Turunmaan saaristoa. Saarelle on luotu yhdessä Turunmaan Saaristosäätiön kanssa pieni luonnonläheinen käyntisatama, josta löytyy kahvila, sauna, vastaleivottua leipää ja savukalaa. Brännskär ei kuitenkaan ole ainoastaan käyntisatama, saari on myös kotipaikka. Uutuutena saarella on myös mahdollisuus tutustua Glampingiin, saarella voi yöpyä kalustetuissa teltoissa. Saarella asuu kaksi perhettä vuoden ympäri. Yrittäjyys elää.

Biosfäärialue oli perustamassa Leader-hankkeella Turunmaan Saaristosäätiötä ja Brännskär oli taas Säätiön ensimmäinen kohde. Säätiö omistaa kohteita Saaristossa ja vuokraa niitä eteenpäin tahoille, jotka voivat edistää kohteiden ja yleisesti saariston elinvoimaisuutta.

MovingHeart – melontaa ja mindfulnessia

Biosfäärikumppani MovingHeart tarjoaa mm. räätälöityjä melontaretkiä sekä mindfulness -kävelyitä. Torstai-aamuna on mahdollisuus tutustua tarkemmin heidän toimintaansa.

Tacksamheten

Storbåt Tacksamheten – Tarjoaa perinteistä Saaristokuljetusta kauniin luonnon keskellä purjeveneellä. Talonpoikaisvene Tacksamheten on vanhan venetyypin moderni versio, jonka hiilijalanjälki ja ympäristön kuormitus on minimaalista. Torstai-aamuna on mahdollisuus tutustua tarkemmin heidän toimintaansa.

Mathandverk – Artesaaniruoka -toiminta

Suomen artesaaniruoka ry on Saaristomeren biosfäärialueen kumppani. Yhdistys toimii edunvalvojana ja kaikkien artesaaniruuasta kiinnostuneiden yhdistäjänä. Artesaaniruoka on ainutlaatuisia tuotteita, joiden makua, laatua ja yksilöllisyyttä teollisuudessa ei kyetä tuottamaan. Matkan aikana päästään tutustumaan yhdistyksen toimintaan sekä miettimään halukkuutta ja mahdollisuuksia yhteistyöhön biosfäärialueiden välillä.
Lue mitä artesaaniruoalla tarkoitetaan: https://mathantverkarna.fi/yhdistyksesta/?lang=fi

Laidunnus ja luonnonlaidunliha Saaristossa

Matkan aikana kuullaan myös luonnonlaidunnuksesta Saaristossa niin kulttuurimaisemien ylläpidon kuin lähilihatuotannon näkökulmasta.


I samma Båt / Samassa veneessä -Leader –yhdistys

Turunmaan saariston ja Saaristomeren Leader-yhdistys tekee yhteistyötä biosfäärialueen kanssa. Tutustutaan ja jutellaan yhteistyömahdollisuuksista Leader-yhdistysten välillä.