Vihreän siirtymän tutustumisretki Kontiolahdelle


Lähde tutustumaan Pohjois-Karjalan mahdollisuuksiin

Sie 18-30-vuotias, oletko kiinnostunut ympäristöasioista, ilmastosta, kiertotaloudesta ja kestävyydestä? Haluaisitko tietää millaisia työpaikkoja näihin liittyy? – Lähde retkelle, jolla tutustutaan Pohjois-Karjalan vihreän siirtymän mahdollisuuksiin.

 

Retken tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus oppia mitä vihreä siirtymä on ja mitä sen eteen Pohjois-Karjalassa tehdään. Kuulet myös millaisia työ- ja opiskelumahdollisuuksia se voisi tarjota. Ennakkotietoja aiheesta ei tarvitse olla, uteliaisuus riittää.

 

Retki järjestetään tiistaina 16.4.2024 kiertoajeluna bussilla Joensuusta Kontiolahdelle. Päivän aikana tutustutaan vihreän siirtymän yritystoimintaan ja mahdollisuuksiin Pohjois-Karjalassa.

 

Retki on tarkoitettu 18-30-vuotiaille nuorille. Paikkoja on rajallisesti ja työttömät nuoret ovat etusijalla, mutta ilmoittautua voi kuka tahansa 18-30 vuotias.

 

Päivä sisältää lounaan ja osallistuminen on täysin ilmaista. 

 

Retken järjestää Pohjois-Karjalan ELY-keskus yhteistyössä Joensuun seudun kuntakokeilun ja Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa.

 

 

Artikkeleita ja juttuja vihreästä siirtymästä Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan vihreän siirtymän suunnitelmat kansalliseen käsittelyyn, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton verkkosivut

 

Vihreitä investointeja vireillä Pohjois-Karjalassa lähes 1,2 miljardin euron edestä, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton verkkosivut

 

Vihreä siirtymä yrityksissä, ClimateJoensuu -verkkosivuilla


Tuore raportti: Uusista ratkaisuista elinvoimaa Pohjois-​Karjalan maaseudulle, Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilla

 

Yritykset vihreän siirtymän vauhdittajina, Pohjois-Karjalan kauppakamarin verkkosivu

 

Vihreä siirtymä, ELY-keskuksen verkkosivuilla

Mikä vihreä siirtymä?

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Kestävä talous nojaa vähähiilisiin sekä kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin.

Ohjelma 16.4. retkelle






8:20  Kokoontuminen Matkailupysäkille Taidemuseon eteen (Kirkkokatu 23, Joensuu)

 

8:30 Lähtö Matkailupysäkiltä

 

9:00 Tutustuminen Kontiosuon jätekeskuksen toimintaan ja kiertotalouteen

Jätekeskuksen kiertotaloustoiminnan esittely, Tuija Hiltunen, palveluvastaava Puhas Oy

 

10:30 Siirtyminen Mönnin kylätalolle

Pysähdys Biotien teollisuusalueella: esittely vihreän siirtymän suunnitelluista toiminnoista

Lumimuutos Osuuskunnan toiminnan esittelyä Linnunsuon kosteikolla ja maisemapysähdys Selkien kulttuurimaisemissa

 

11:30 Keittolounas Mönnin kylätalolla

 

12:30 Esittelyjä mm.

  • Vihreän siirtymän työ ELY-keskuksessa, Vilma Lehtovaara ja Kukka-Maaria Hamunen, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
  • Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030-hanke, projektipäällikkö Eetu Ahlberg, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
  • Näkökulmia työnhakuun ja työllistymiseen, duuniagentit Susanna Mutanen ja Santeri Martiskainen, Ohjaamo Joensuu
  • Vastuullisuus, kestävä kehitys Karelia à la carte -verkoston yrityksissä, Johanna Rinnekari, Pro-Agria Itä-Suomi

14:15 Vierailu Apila Groupilla

Apila Groupin kiertotaloustoiminnan esittelyä, toimitusjohtaja Kirsi Mononen, Apila Group Oy Ab

 

16:15  Perillä takaisin Joensuussa (Matkailupysäkki)

 

Kontiosuon jätekeskus Puhaksen verkkosivuilla.

 

Puhas on ollut myös mukana Circwaste -hankkeessa, jossa on edistetty Pohjois-Karjalan kiertotaloutta. Hankkeesta Maakuntaliiton sivuilla.

“Linnunsuo on 180 hehtaarin ennallistamisalue Jukajoen valuma-alueella. Sen on perustanut Vapo vuosien 2010-11 kalakuolemien jälkeen. Kosteikolla on kolme vesi-allasta, joiden yhteispinta-ala on noin 110 hehtaaria. Keväällä 2017 OSK Lumimuutos osti kosteikon. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 73 ha ennallistettava suoala tien pohjoispuolella.” Lisätietoja kosteikosta Lumimuutos Osuuskunnan sivuilta.

“OSK Lumimuutos on itsenäinen, voittoatavoittelematon osuuskunta, joka harjoittaa ammattimaista kalastusta, ennallistaa luonnonelinympäristöjä ja tukee luontaistalouksia ympäri maailmaa. Osuuskunnan päämaja sijaitsee Tohmajärvellä, Pohjois-Karjalassa. Lumimuutos perustettiin ensi muodossaan vuonna 2000.

 

Toiminnan ytimessä on ammattimainen talvinuottaus ja sen tukeminen, muut kotimaiset kumppanuudet eri luontaistaloustoimijoiden kanssa sekä paikalliskulttuureja ja luontoa tukeva toiminta. OSK Lumimuutos on myös laajasti kalottialueella sekä muualla maailmalla toimiva kansainvälinen järjestö.” Lumimuutos Osuuskunnan verkkosivut

“Mönnin ja Selkien kylät ovat osa laajempaa vaarakylien maisemakokonaisuutta, jota yhdistää vanha Tohmajärven ja Liperin välinen maantie 1600-luvulta. Sen varsilta avautuu mahtavia näkymiä aina Kangasvedelle saakka. Kylien asutus on nauhamaisesti vaaran laella tien varressa. Kylät ovat säilyneet perinteisinä vaarakylinä, niiden rakennuskanta on vaihtelevaa. Tilojen peltoalueet laskeutuvat kauniisti pitkin vaarojen rinteitä.” Vaarakylät Museoviraston sivuilla

 

Mönni-Selkie-maisemareitti Visit Karelian sivuilla

 

Selkien kylän verkkosivut

 

Mönnin kylän verkkosivut

 

Kontiolahden retkeilykohteet  Play Kontiolahti -sivuilla

“Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 ‑hankkeen tavoitteena on kehittää kuntien ilmasto‑, energia- ja kiertotalousosaamista ja vakiinnuttaa nämä osaksi kuntien päivittäistä työtä. Hankkeen kautta pyritään tukemaan maakunnan Hinku-tavoitteen, eli 80 % päästövähennystavoitteen saavuttamista edistämällä ilmastotyötä kunnissa ja yrityksissä.

 

Hanke on jaettu neljään toimenpiteeseen: ilmastotyön vakiinnuttaminen kunnissa, ilmastojohtaminen, kestävää kasvua kiertotaloudesta sekä vaikuttava ilmastoviestintä. Kunnille tarjotaan ilmastojohtamisen koulutuksia ja tukea ilmastosuunnitelman laatimiseen, kiertotaloustyön vakiinnuttamiseen sekä suunnitelmalliseen ilmastoviestintään. Lisäksi hankkeessa perustetaan maakunnallinen Ilmastovahti-verkkosivu, joka kokoaa yhteen Pohjois-Karjalan ilmastotavoitteet, ilmastotoimenpiteet ja niiden seurannan kuntakohtaisesti ja maakunnan tasolla. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024–31.5.2026, ja kokonaisbudjetti on 553 738 euroa.

 

www.pohjois-karjala.fi/2024/01/ilmastokestava-pohjois-karjala-2030

“Karelia à la carte -ruokamatkailuverkostossa on nyt mukana noin 80 pohjois- ja eteläkarjalaista ruoka-alan yritystä; ravintoloita, matkailuyrityksiä, leipomoita, muita elintarvikkeiden jatkojalostajia, tuottajia. Karelia à la carte arvot: Paikallisuus, karjalaisuus, vieraanvaraisuus, luonto. Jokainen Karelia à la carte -verkoston yritys ruokatarinoineen on omaleimainen oma itsensä, tutustumisretken arvoinen.” Karelia ála carte -verkoston sivut

 

ProAgria Itä-Suomi palvelee maatiloja ja maaseudun yrityksiä tuotannon, talouden ja johtamisen kysymyksissä Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Pro Agria Itä-Suomen verkkosivu

“Kontiolahti on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa. Kunnassa asuu 15 135 henkilöä, ja sen pinta-ala on 1 029,82 km², josta 230,18 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 18,9 asukasta/km². Valtatie 6 kulkee Kontiolahden kuntakeskuksen kautta, josta on sitä pitkin naapurikaupunki Joensuuhun matkaa noin 20 kilometriä. Kontiolahti on kasvava kunta. Sitä selittää pitkälti suurempi syntyvyys ja muuttovoitto.” Wikipedia

 

Kontiolahden kunnan verkkosivut

“Apila Groupissa tehdään bio- ja kiertotalouden mukaista materiaali- ja tuotekehitystä, tuotannon ja toimitusketjujen vastuullisuuden arviointia ja laadunvarmennusta, konsultointia sekä tutkimusta teollisuudelle. Erityisvahvuus on kemian ja materiaalitieteen asiantuntemus yhdistettynä ympäristöteknologian ja vastuullisuusjohtamisen osaamiseen sekä oma laboratorio, jossa viedään uudet materiaali- ja tuoteratkaisut aina pilot-mittakaavaan saakka.” Apila Groupin sivut

Kulttuuri- ja luontokohteita, retkeilyreittejä ja erikoisuuksia Pohjois-Karjalan biosfäärialueella

Pääset tarkastelemaan kulttuurikohteita painamalla kolmionmallista Play-näppäintä.

 

Oikeaan laitaan ilmestyy nuolet, joista ylintä painamalla saat esiin sivuvalikon. Näet koko listan kohteista ja nimeä painamalla näet missä kohde on kartalla. Mikäli lista ei näy heti, klikkaa “Import from Attribute table” -palkkia, niin lista avautuu.

 

Voit myös klikata kartalle merkittyjä kohteita, jolloin saat lisätietoja kohteesta. Klikkaamalla avautuneessa ikkunassa kohteen nimeä, pääset sen verkkosivuille. Voit myös zoomata karttaa.

 

Näiden karttojen aineistot on koonnut Satu Ruuska osana Karelia ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä “Pohjois-Karjalan biosfäärialueen teemakartat”.

 

Kulttuurikohteita biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu kulttuurikohteita Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta. Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

 

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Kootusti Pohjois-Karjalan kulttuuritapahtumista ja muista menoista löydät tiedon tapahtumakalenterista:

 

www.tapahtumat.pohjois-karjala.fi

Luontokohteita biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu luontokohteita Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

Metsähallituksen luontokohteista Itä-Suomessa löydät lisätietoa luontoon.fi -sivustolta: www.luontoon.fi/retkikohteet

Retkeilyreittejä biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu retkeilyreittejä Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

 

Reitit on valittu tähän karttaan tunnettavuuden tai pituuden
perusteella. Esimerkiksi alle 15 km reitit rajattu pois Lieksan ja
Ilomantsin alueelta.

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Lisää retkeilyreittejä löydät Visit Karelian palvelusta:

www.visitkarelia.fi/ulkoilureitit/

 

sekä Outdooractiven sivuilta:

www.outdooractive.fi/fi/retkeilyreitit/pohjois-karjala

 

Erikoisuuksia biosfäärialueella

Tähän karttaan on koottu erikoisuuksia ja ennätyksiä Pohjois-Karjalan biosfäärialueelta.

 

Kartalle on nostettu esiin kohteita, joita paikalliset toimijat ovat tuoneet esiin heille tehdyssä kyselyssä.

 

Kartan avulla pääset kunkin kohteen verkkosivuille.

 

Biosfäärialueen kylät

Tähän karttaan on koottu Pohjois-Karjalan biosfäärialueen aktiiviset kylät.

 

Kartalle on nostettu esiin kylät, jotka löytyvät Pohjois-Karjalan kylät -verkkosivuilta.

 

Kartan avulla pääset kunkin kylän esittelysivulle, mutta voit etsiä kaikkien  Pohjois-Karjalan kylien esittelyitä sivustolta: www.kylat.fi/kylat-pohjois-karjalassa

Kestävyysteemaan liittyviä opintoja, joita Pohjois-Karjalassa voi ainakin suorittaa

Maantiede ja ympäristöpolitiikka

 

Kestävät teknologiat

 

Yhteiskuntamaantiede

 

Yhteiskuntatieteet

 

Metsätiede

  • Metsien hoito ja metsäekosysteemit
  • Metsänarviointi ja metsäsuunnittelu
  • Metsäekonomia ja -politiikka
  • Metsä-, energia- ja puuteknologia

Hyvinvointi yhteiskunnassa

 

Innovaatiojohtaminen

 

Tohtoriohjelmia

  • Aika, tila ja ympäristö yhteiskunnassa -tohtoriohjelma
  • Oikeustieteiden tohtoriohjelma
  • Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tohtoriohjelma

Jatkuvan oppimisen opintoja

  • Kestävän tulevaisuuden perusopinnot
  • Kestävä liiketoiminta
  • Kestävä kehitys ja ympäristövastuu terveydenhuollossa
  • Rahoitusoikeus ja kestävä rahoitus
  • Vastuullisuuslähettiläät – kestävän kehityksen sanansaattajat
  • Kestävyysmurrokset
  • Suomen metsät: historia ja metsäsuhde
  • Kiertotalous yhteiskunnallisena muutoksena
  • Metsien monimuotoisuus osaamismerkki
Voit hakea lisää koulutuksia Itä-Suomen yliopiston sivuilta: www.uef.fi/fi/tutkintokoulutukset
  • Insinööri, Energia- ja ympäristötekniikka
  • Insinööri, Konetekniikka/Rakennustekniikka tai Talotekniikka
  • Tradenomi, liiketalous
  • Metsätalousinsinööri

Lue lisää opintomahdollisuuksista Karelia AMK:n sivuilla: www.karelia.fi/amk-tutkinnot/

  • Kone-, metalli- ja muoviala
  • Kaivos-, maanrakennus- ja infrarakentamisala
  • Metsäala
  • Talotekniikka-ala
  • Maatalousala
  • Elintarvikeala
  • Liiketoiminta-ala

Lue lisää opintomahdollisuuksista Riverian sivuilla: www.riveria.fi/hakijoille/koulutusalat/